Vikens Kultur- & Byaförening

Föregående bild
Nästa bild

Husets historia

Det var kaptenen Paul Jönsson, befälhavare på ett av Kullabygdens första ångfartyg “Kattegatt”, som lät uppföra byggnaden omkring 1880.

Här bodde han med sin hustru Hilda, enda barnet till skepparen Nils Petterson som ägde skonerten “Otto & Olof”, där Paul börjat sin sjömannabana.

Han seglade på hela Europa och förde med sig möbler och inventarier till hemmet och presenter till hustrun och barnen. Allt finns kvar och kan ses i huset.

Kapten Paul Jönsson

Mor HildaMor Hilda var skicklig i vävning och handarbete och har vävt det mesta i huset, linne, tyger, trasmattor. Hon var också en duktig matlagerska, det ser vi av hennes kokböcker.

Hon var även känd som “Vikens litterära dam”. Hennes bokskåp med tidens litterarur – Tegnér, Rydberg, Strindberg, Lagerlöf osv – står kvar i salongen.

I familjen föddes fyra barn:
– Waldemar omkom vid 16 års ålder i en storm i Biscaya på sin första resa till sjöss.

– Paul Thorvald tog sjökaptensexamen och hade befäl på olika fartyg, men tog senare plats som lots i Viken för att kunna ägna sig åt sitt jaktintresse. Han omkom i en jaktolycka, 55 år gammal och ogift.

– Äldsta dottern Anna gifte sig med sjökapten Anders Harthon och de bosatte sig i gårdshuset. Anders dog ung på resa i Nordnorge. Deras dotter Dagny, enda barnbarnet, var den sista kvarlevande i familjen tills hon dog 1975. Hon var gift med Harald Nilsson, yrkesmålare som drömde om att bli erkänd konstnär. Hans ateljé står kvar orörd på vinden med det mesta av hans produktion.

–Dottern Lilly kom tidigt ut i världen. Hon utbildade sig till kokerska, hade plats i en diplomatfamilj i Marseille en del år och begav sig därefter till USA där hon gifte sig med handskmakaren Svante Håkansson.

De hade det bra i Amerika, men när de blev pensionärer ville de hem till Sverige. 1947 tog de båten hem och bosatte sig i Viken, i fars och mors hus, som stått orört sedan mor Hildas död 1923.

Lilly ville inte ändra något i huset utan de bodde här med den gamla vedspisen, kaminerna som eldades med kol, utan vatten eller avlopp. Ty hon hade länge haft i tankarna att hemmet skulle bevaras som det var för att kommande generationer skulle se hur en sjökaptensfamilj hade det i slutet av 1800-talet.

Hennes önskan har gått i uppfyllelse.