logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
 Museets historik
 Fartygshistorik
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

David Lock

från 2005-års utställning


David Lock
David Lock
Källa: Sture Händel/Johnny Riert: Skutemålare utg. 1996


Sommaren 2005 hade Vikens Sjöfartsmuseum som huvudattraktion en utställning av 20 skeppsporträtt av konstnären David Lock.

David Lock är född 1913 i Härnösand, men tillhör en gammal släkt från Arild och Brunnby. Gick tidigt till sjöss i segelfartyg. Utbildade sig till sjöingenjör och arbetade under åren i olika rederier. År 1962 mönstrade han av för gott och kunde ägna sig helt och fullt åt måleriet. Han har enligt uppgift utfört ett hundratal fartygstavlor. Tjugo av dessa, visades under sommaren på vårt museum. Ett flertal av skutorna är från Viken och Kullabygden. Under många år var David Lock bosatt i Höganäs. Han avled i Ängelholm 1984.

Dessutom medföljde en tavla av Taman-House, en fiskebod belägen i Hittarp, överklädd med namnbrädor och andra föremål från fartyg, såväl utomhus som inomhus. Boden var under 60- och 70-talet Alf Tellströms privata sjöfartsmuseum, som förevigades på en tavla av David Lock. Mer om detta lilla museet finns att läsa på Vikens Sjöfartsmuseum. Fiskeboden existerar ännu men namnbrädorna är borta. Som mest ägde Alf Tellström 115 namnbrädor, varav ett stort antal av dessa finns numera på Råa Fiske & Sjöfartsmuseum.


tavla tavla

Barkskeppet JOLANI av David Lock och fiskeboden Taman-House


Som gåva har vi av marinmålaren Christer Hägg erhållit en nygjord oljemålning av barkskeppet JOLANI, som visas i en monter med andra JOLANI-porträtt. Christer Hägg är numera periodvis boende i Viken då han för några år sedan införskaffade ett hus här i byn, med målarstuga på tomten. Christer Hägg är sonsons son till den välkände marinmålaren Jacob Hägg och har nyligen skrivit en bok om sin farfars far.

I JOLANI-montern finns även en tavla av engelsmannen T G Purvis. Tavlan skänktes under förra sommaren till Vikens Sjöfartsmuseum av Thorsten Nordenfelts barn. Thorsten var tidigare uppskattad medlem i vår styrelse men avled efter en tids sjukdom. Från denna tavla har vi tidigare gjort ett vykort, som sålts till museets förmån.


tavla tavla

Barkskeppet JOLANI av Christer Hägg och av engelsmannen T G Purvis


Ett av våra nyförvärv är en praktfull modell/totallängd ca 170 cm/av 5-mastade barkskeppet ELSA som vi genom privata bidrag och tillmötesgående av de förra ägarna blivit ägare till. Barkskeppet har ingen direkt förebild, men representerar en fartygstyp som i realiteten endast byggts i 6 ex. i hela världen.
Modellbyggare är sjömannen Carl Nilsson (1853-1937), som på sin tid bodde på Skepparegatan 38 i huset med den inbuktade hörnan mot Böösa backe. ELSA är byggd ca 1920 och tillhörde skeppsredaren Carl Gustaf Carlström, som på sin tid bodde i Viken. Modellen har sedan ägts av släktingar till denne, som i sin tur genom generositet bidragit till att ELSA återbördats till Viken. Museet har placerat ELSA i en glasmonter för bevarandets skull.

Sist men inte minst hade vi en skärmutställning om enrollerade båtsmän på Viken under 1700 talet. Utställningen sammanställdes av Stig Ewaldson, som gjort sig känd för sina kunskaper om det tidiga Vikens historia.

Vid början av 1700-talet var Sverige försatt på krigsfot i Europa och den svenska flottan var i stort behov av befaret och sjövan folk. Det sökta manskapet skulle vara av rätt virke och med rätt ålder (15-60 år) och sådant stod att finna bland Vikens fiskarebefolkning. Här enrollerades, skrevs in i mönstringsrullor, 29 båtsmän det första året - 1704. Några år senare hela 48 män, vilket var en stor del av de 244 skåningar som då totalt mönstrade ombord i Karlskrona. Det var också proportionellt många sett till befolkningen i det lilla fiskeläget Viken som då hade något mer än 300 invånare. De enrollerade båtsmännen gick skiftande öden till mötes.


tavla tavla

5-mastade barkskeppet ELSA och
utställningen som har sammanställts av Stig Ewaldson


Källa: Vikens Sjöfartsmuseum
webbmaster VKB


(Foto: Carl-Otto Ahlström)