logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
 Museets historik
 Fartygshistorik
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Gustav Arne

från 2012-års utställning


Årets sommarutställning 2012 avviker något från det traditionella temat sjöfart och fiske som är normalt för Vikens Sjöfartsmuseum.
Vi vill hylla Viken-bon Gustav Arne som avled i augusti 2011.
G Arne som konstnär har tidigare i år uppmärksammats på Höganäs Museum, medan vi förutom hans konstnärskap vill framhålla andra egenskaper som privatperson.


sjof 13
Bild: Olle Bogren


År 1957 var Gustav Arne med och bildade Vikens Sjöfartsmuseum och var en drivande kraft anskaffandet av styrhytten ERIKSBORG, som under flera årtionden var Vikens Sjöfartsmuseum, där han också var styrelseledamot. Han var också verksam i ett flertal kulturorganisationer i Viken och skänkte tavlor till dessa för att stödja deras verksamhet.
Gustav Arne hade ett utsökt sinne för gamla ting, sköna prylar och kuriosa, som tog sig uttryck i inköp på auktioner och antikvariat.
Genom familjen har vi fått tillgång till omväxlande föremål ur hans kvarlåtenskap, som vi gjort en sevärd utställning av.
Ur hans enorma samling av vettar/sjöfågelsattrapper har vi fått tillgång till ett 20-tal sådana, som vi placerat i en av våra montrar, tillsammans med en tavla med vettar, målad av G Arne. Ett antal av hans samling av fågelburar, några i miniatyr, finns också till beskådning. Gustav Arne var fågelälskare och hade många exotiska fåglar såväl inom- som utomhus.
Några fartygsmodeller ur hans samling finns också utställda, en av dessa även förevigad på en tavla.
Tre stycken fisketråg ingår också i utställningen, som är behandlade och målade av G Arne.
Ett skärmställ med sex avdelningar kompletterar montrarna. Här finns foton, text och tidningsklipp om kulturmänniskan, samlaren, familjen, husägaren och seglaren Gustav Arne.


sjof 13
Bild: Olle Bogren


Förutom Gustav Arnes minnesutställning finns mycket annat att beskåda på vårt museum. Fartygsmodeller, skutetavlor, skeppstillbehör, souvenirer, sjömansarbeten, fiskedon, dokumentation om Viken m.m.


Välkommen på ett besök, vi har ingen entreavgift, men tar gärna emot en frivillig penninggåva.
Museet håller sommaröppet från den 25 juni till den 12 augusti mellan kl 14.00 - 17-00.
Andra tidpunkter kan arrangeras.


Källa: Vikens Sjöfartsmuseum
webbmaster VKB