logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 39


Byaluren 39  Byaluren 38


Utdrag ur en del artiklar


VKB
VKB
Foto av Sophiamöllan där man i höger kant kan skymta det svinastall som sedermera blev lokal för Skånska Lantmännens Lokalförening i Viken.
Arkivbilder: Vikens Lantmän


Sophiamöllan firar 175 års jubileum i år. Hon är utan tvekan en ståtlig dam och intresset för henne tycks växa med åren. Varje år får hon besök från världens alla hörn. Och hon gör ingen besviken.


Den ståtliga skönheten kan sina vindar och när de är tillräckligt gynnsamma värmer hon upp ordentligt innan hon kör igång med vingarna. – Vid min ålder vet man vad som krävs för att det ska bli lite fart på gubbarna. Efter mycket övning har de blivit riktigt skapliga på att mala mjöl så jag kan garantera att det är rent mjöl i påsen. De yngre förmågorna har mycket att lära men de är duktiga på att baka, skrockar Sophiamöllan.

Jag har många besökare, säger Sophiamöllan
Under sommaren passade nyfikna på att besöka möllan under fyra söndagar i juli samt vid ytterligare två tillfällen, den sista i samband med Vikenfesten. – Sommaren har varit körig med mycket vind i vingarna, så jag har malt gott om både grahams- och rågmjöl. Och tillsammans har vi malt och sålt massor mjöl. Besökarna tycks uppskatta stenmalet mjöl, utbrister möllan nöjt.

Sophiamöllan håller på att göra sig redo för sin Törnrosasömn under vintern men innan dess bjuder hon in till ännu ett besök. – Som vanligt håller jag öppet i samband med julmarknaden. Då kommer jag inte snurra på mina vingar men hoppas att tomten kan bjuda på klappar och kanske lite bevingade ord i alla fall...
Jessica Engvall


Byaluren 39

Sophiamöllans ”eldsjäl” Lars Hultén och intervjuaren Jessika Engvall.Tryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3 - 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38