Byaluren 38  Byaluren 38

Besök i Langfang city, 3 mil utanför Bejing.
Åke var där för att certifiera deras utbildning för poliser som de skickar ut för FN:s räkning

För ca 40 år sedan lärde jag känna Åke Thorin. Han var då seglingsinstruktör på Vikens Optimistjolleklubb. Jag har genom åren haft sporadisk kontakt med honom. Det är numera genom Facebook lättare och jag tyckte det kunde vara trevligt att Vikenborna fick läsa om hans karriär i världen. Inte trodde jag väl detta när jag i mitten på 90-talet ibland mötte honom körande polisbil i Höganäs.
Olle Bogren

Det här är Åke Thorins egen berättelse om sitt liv, att få honom till en intervju här hemma var som ni förstår av nedanstående text omöjligt. Rubrikerna med sina klamrar är redaktörens kommentarer till texten och hur den har kommit till.

Han börjar skriva detta i syditalien
Det här börjar skrivas då jag befinner mig på ett uppdrag i Brindisi, i södra Italien. Vi är tre instruktörer från UN headquarter i New York som håller en workshop i Protection of Civilians. Vi instruktörer reprensenterar Pakistan, Ghana och Sverige. Vi har 25 deltagare från hela världen. Mixat civila, militär och polis. Efter detta bar det hem till New York i två veckor, för att därefter åka till FN:s bas i Entebbe för att där köra kursen för FN:s medlemsländer och för FN:s Missioner i två veckor.

Jag och Minna i juletider, i bakgrunden syns Flat Iron-byggnaden, som är en fantastisk skapelse. Minna är navet i vårt liv här. Hon organiserar det mesta och sköter lägenhetsbyten och förbereder för de resor som vi gör. Bara att hålla reda på vad som händer på Manhattan är ett heltidsjobb.

Om uppväxten i Viken
Men om vi skall ta det från början, så är jag född och uppvuxen i Viken. Min första kontakt med FN var nog någon gång i sex-årsåldern. Jag fick veta av mina föraldrar att FN diplomaten Gunnar Jarring hade en sommarstuga i närheten. Så det var många gånger som jag cyklade förbi hans hus och någon gång var han faktiskt hemma. Inte kunde man då ana att man ca 50 år senare själv skulle arbeta för FN på Manhattan i New York. Under uppväxten höll jag till mycket i hamnen och kappseglade för, som det hette då, Vikens Optimistjolleklubb. Med tiden kom en del framgångar och jag tävlade både i Europamästerskap och Världsmästerskap. Jag arbetade även som instruktör i klubben och har lärt många Viken-ungar att segla. När det var dags att göra lumpen, var det självklart att jag skulle söka till flottan, men så blev det inte. Under mönstringen såg jag en affisch, där kustjägare gjorde våldsam landstigning från stridsbåtar. M.a.o. så var det ju dit man skulle söka.

Åke Thorin

1  2  3 - 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  29  30  31  32  33  34  35  36  37  39p>