logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 37


Byaluren 37  Byaluren 37
100 döda öringar i Niagara  Byaluren 37


Utdrag ur en del artiklar


Byaluren 37


För de flesta av oss Vikenbor och för turister är Viken känt och älskat för sina härliga stränder, de karakteriska badhytterna, de vackra gamla husen och närheten till havet. Men Viken är så mycket mer som vi kanske inte tänker så mycket på. Byn och områdena runt omkring ståtar med flera gröna lungor till glädje för allt vilt liv från minsta kryp till däggdjur.


Gröna lungor är livsviktigt för allt levande
I takt med att allt mer åkermark asfalteras och bebyggs samtidigt som grönområden krymper, desto viktigare blir det att bevara och vårda det som finns.

Och i Viken finns ett antal områden väl värda att upptäcka. Dessa fungerar som livsrum men också som förflyttningslänkar och broar för insekter och däggdjur. Utan dem hade det vilda livet helt utarmats. De träd som vi lyckas bevara filtrerar luften, ger syre och utgör skydd mot starka vindar. De stora träden mot Höganäsvägen strax efter trafikljusen räddar vår tomt på Nyponvägen och jag håller andan vid varje stor storm – och de kommer ofta – för att inte något av träden slutligen ska ge upp och falla. Men jättarna verkar tåla det mesta.

Följ med på en upptäcktsfärd
De största gröna förbindelselänkarna från Helsingborg till Viken är Pålsjö skog, Sofiero, Kulla Gunnarstorp och Christinelund men vi håller oss till Viken med en mjukstart i Svarta byn. Detta har alltid varit ett sankt område men en damm och ett antal stora fina björkar och andra träd som pil och rönnar har omvandlat Svarta byn till ett grönt stråk mitt i byn. En björk kan dricka 300 – 400 liter vatten per dygn, ett perfekt val för en sankmark. Kommer ni en eftermiddag när boulespelet är i full gång ackompanjerat av glada skratt och kaffekoppsklirr förstår man att det här är en skön plats att bo på.


Byaluren 37
Marie Fänge och hunden Balou på promenad i Vikhagadungen.


Gå över Hemgårdsvägen och in i den nya parken bakom Vikahaga: Vikhagaparken När jag som ung småbarnsmamma flyttade till Viken var detta ett ganska risigt fält med ett antal små björkar och småträd svåra att definiera. Nu är det en härlig park med bänkar och fina stigar ömt vårdad av föreningen ”Vikhaga-parkens vänner”. Föreningen bildades 2002 och ansökte hos kommunen om att få skapa en park. Kommunen sade ja och stod för material till gångar och stigar. Skötseln sker helt frivillig av föreningens medlemmar. Stor är parken inte men stor nog för att ge oss människor en liten naturupplevelse och ett strålande sätt att stötta biologisk mångfald.

Nu är det dags att korsa Höganäsvägen vid trafikljusen och svänga vänster in på Sandgatan. Framför er ligger strax en berömd och känd grön plats i Viken: Sandkullen. Otaliga är de Vikenbor som har barndomsminnen av sina lekar på denna kulle. Och förskolan som ligger granne håller traditionen vid liv men tyvärr sliter leken väl hårt på de gamla ekarna som växer där. Det kompenseras av hur roligt ungarna har och hur mycket de lär sig ute i naturen.

Ekarna är både gamla och extra unika för att de växer i ren sand. En skröna säger att Carl von Linné var här och tittade på dem under sin skånska resa, men det är tydligen inte sant. En gammal ek utgör en livsviktig bostad för en mängd insekter – eken skall helt enkelt få lov att bli gammal. Det utvecklas till och med metoder för att få dem att åldras i förtid. Låt stora ekgrenar ligga kvar och snart har små krypande och flygande hyresgäster flyttat in.

Fågellivet på Sandkullen är helt otroligt för en så pass liten plats. Eftersom jag bor granne med kullen och med en liten allmänning framför tomten har jag rikliga tillfällen att både fågelskåda och njuta av allt som händer här, herr & fru Fasan kommer spatserande och jag har även sett räv.

Det kommer att bli gatubelysning runt kullen och även ny asfaltsbeläggning. Välkommet då det är kolsvart under den mörka tiden av året och lätt att halka.


Allmänningarna
Svanebäcks gröna allmänningar kan ibland kännas lite trista men just i år har det regnat så mycket att gräset är smaragdgrönt och klipps flitigt av kommunen. De hyfsar till hörnen av buskagen på alla små gångvägar ut till allmänningarna så att sikten skall bli bra, tar bort gamla piskställ som aldrig används och rensar buskvegetation som mest innehöll gamla hundbajspåsar och skräp. I stället plockas de träd som fanns dolda därinne och nu får ljus och luft. Gräsmattorna suger upp mängder av överskottvatten – en viktig funktion när det nu har regnat så mycket.

Det är synd att inte fler utnyttjar de stora fria ytorna till fotboll och andra spel och lekar. Här har skolorna en viktig roll. På min önskelista står att det planteras träd i grupper som också ger mat till fåglarna, till exempel rönn, oxel och hassel.


Byaluren 37
Gott om plats för lekfullhet och skratt.

Svanebäcksskogen
När du passerat allmänningarna kommer du till Svanebäcksskogen, också den med ett antal stora vackra träd. På våren blommar vitsipporna och ljuset silar vackert genom de späda bladen. vanebäcksskogen är inte stor men i ett relativt tätbebyggt villaområde som Viken är ett sådant här grönt område med gamla träd ovärderligt. Låt oss innerligt hoppas att vi får behålla våra gröna lungor även i framtiden.

Sist men inte minst viktiga
Vikens alla trädgårdar med träd som växer sig allt större, lummigheten som breder ut sig, skapar stora möjligheter för det vilda livet att överleva.
Gå in på Wildlife Garden där det finns massor av tips om du själv vill hjälpa till.
Katarina TrohammarTryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3 - 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  29  30  31  32  33  34  35  36  38  39