logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 19

Utdrag ur en del artiklar


Tillsammans skapade de en unik restaurangmiljö


Niklas

Restaurang Niklas i Viken


Restaurang Niklas i Viken, som utgör en del av Tillberg Design i hamnen, har lyckats. Med fullt hus i stort varje kväll har Niklas indirekt bidragit till att även många besökare av Viken också besökt de andra restaurangerna i Viken.

Tillberg Design Group startade 1960 och har idag ett 65-tal designers och inredningsarkitekter som är specialiserade på att inreda allt från stora kryssningsfartyg och färjor till yachter och större motorbåtar.


Bredden i Tillberg Design är stor och det var kanske ett av skälen till varför Tillbergs blev en del i skapandet av en ny restaurangmiljö på Skeppsbron i Stockholm, där man ända fram till i början av sjuttiotalet kunde se Svenska Amerika Liniens vackra fartyg. Gripsholm och Kungsholm ligga för ankar på redden ett stenkast från Stockholms slott. Det anrika rederiet med säte i Göteborg sjösatte sitt första fartyg 1915 och det sista Kungsholm III 1966. Med dåtidens mått mätt var det ett av världens riktiga lyxfartyg och i en skrift från den tiden kunde man läsa "Kungsholm är en formfulländad skönhet"

Bakom den hyllade interiören stod arkitekten Robert Tillberg och Kungsholm III var det dittills största projektet för Tillberg Design.

Kopplingen mellan lyxfartyget Kungsholm, Skeppsbron i Stockholm och Pontus Frithiofs in the green house, restaurangen i gamla stan, blev upptakten. I samband med ett gästspel av den tvåstjärnige kocken Heston Blumingthal på Nicklas i Helsingborg kom Pontus att möta Tillbergs och det blev ett spännande projekt.

Det handlade inte om att bygga om, men att bygga nytt. Projektet Pontus by the Sea blev verklighet och det skulle vara en miljö som gav en känsla av sommar och hav, skärgården och den Franska Rivieran. Restaurangen ligger i Tullhus 2 på Skeppsbron.

Från Skeppsbron och Kungsholm över Pontus by The Sea så ligger det nära till hands med andra "kungligheter" och Tillberg Design står bakom merparten av inredningen i den ännu inte sjösatta "Queen Mary II" som blir världens största kryssningsfartyg med en längd av 345 meter.

På Niklas finns möjligheterna att äta en enkel måltid för under hundralappen eller om man vill en mer omfattande meny som man kan ägna hela kvällen åt tillsammans med goda vänner och goda viner.

Kjell Cronert


Nu seglar s/s Eriksborg igen


s/s Eriksborg


Senast den gamla ångbåtsbryggan renoverades var 1958 och då som nu invigdes den av Vikens Sjöfartsmuséum.

En totalrenovering av Eriksborg har återigen genomförts, denna gång av eldsjälen Bengt Tellström som under det gångna året ihärdigt arbetat med att göra s/s Eriksborg "segelfärdig" igen.

Historien om Eriksborg är som följer. ångaren byggdes 1890 av J. Blumer & Co i Sunderland för J. Holm & Sons. Hon döptes till Lyton. 1898 inköptes hon av N. K. Stryberg Aalborg och döptes till Else.

År 1910 förvärvades ångaren av Jespersen & Suensen Aalborg och fick namnet Danebod. 1924 inköptes ångaren till Sverige av rederi AB Nordic i Landskrona och blev då omdöpt till Fylgia.

Efter AB Nordics konkurs köptes fartyget 1927 av rederi AB Landskrona (J. Leonard) och omdöptes till Eriksborg. Såldes en sista gång till rederi AB Ingolf (K. Dahlberg) i Kivik.

Sin sista resa gjorde hon till Persöner i Ystad för upphuggning den 7 december 1956. Inköpet av styrhytten till Viken gjordes 1957 och efter iordningställande invigdes Eriksborg på sommaren 1958.Tryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3 - 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39