logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 17

Utdrag ur en del artiklar


Farbror Calle och
många andra Optimister

Historien om Optimistjollen börjar i Amerika, närmare bestämt i staden Clearwater.
Det var ungdomar som roade sig med att förse sina lådbilar med segel och började tävla på gator och torg.

Carl Quiding
Farbror Calle utrustad med kikare

Myndigheterna satte dock snabbt stopp för denna farliga trafik.
En ungdomsintresserad instruktör, Clark Mills, gjorde ritningar till en lådformad segeljolle istället och så var Optimistjollen född.

Detta skedde i mitten av femtiotalet och redan 1962 bildades det Svenska Optimistjolleförbundet. Här i Viken var vi emellertid föregångare tack vare vår store segelentusiast, sjökapten Carl Quiding. Han var Vikens Optimistjolle Klubbens givne ledare som snart blev Farbror Calle med såväl barn som vuxna. Han såg som sin uppgift att ta hand om Vikens segelintresserade ungdomar och lära dem att umgås med sjön och ha respekt för havet. Han skrev själv en liten handbok med titeln "Optimistjollen - Handbok för våra yngsta årgångar och blivande sjömän"!

För att få vara med i jolleskolan måste man klara av att simma 200 meter och att man bar flyttväst förstås. Seglarkurserna på den tiden inleddes med teoriundervisning då det gällde att lära sig allt om jollen och det konstiga båtspråket med styrbord, babord, lova och gippa.
Det blev verkligen full aktivitet framför klubbhuset när alla klubbjollar skulle förses med segel, centerbord och roder. Dessutom fanns privatjollar som tillhörde de mer avancerade seglarna vilka var inne på andra årskursen.


Svenska laget Kung Gustac VI Adolf och Carl Quiding

Bild t.v.: 1962, det Svenska laget vid avresa från Helsingborg till Southampton.
f.v. Per Gullstrand, Anders Quiding, Lagl. Kapt. Quiding, Lars Gullstrand och Per Quiding. Två Internationella vandringspriser erövrades av Anders Quiding.
Bild t.h.: Carl Quiding överlämnar VOKs standert till Kung Gustav VI Adolf.


Varje tisdag och torsdag var det poängseglingar som startade klockan 19.00 och tog en timme eller två beroende på vindarna. Det var inte bara seglarna som ställde upp. Piren fylldes av entusiastiska föräldrar som ropade ut mer eller mindre goda råd samt försåg besättningen med bananer, kexchoklad och annat energigivande.
En del av föräldrarna bidrog till tävlingarna med sina båtar för att lägga ut märken samt markera mållinjen. Claes Thorin var nästan alltid på plats med sin lilla fiskeskuta. Det var en dieseldriven sak som han tankande en gång på våren och sedan puttrade omkring med hela sommaren, både till Danmark men också i VOK:s tjänst. Farbror Calle stod förstås också på piren utrustad med kikare för att kunna se vad hans elever hade för sig.


VOK fostrade många duktiga jolleseglare och tävlingsutbytet blev allt större eftersom tiden gick. En av de mera prestigefyllda tävlingarna var "Kungaseglingen vilken genomfördes med tillstånd av Hovmarskalksämbetet" som gav möjlighet till att förlägga start och mål utanför H.M. Konungens badbrygga, nedanför Sofiero Slott. Gustav VI Adolf följde personligen seglingarna från sin balkong.

Utdrag ur artikel "Farbror Calle och många andra Optimister"
(foto: I. Quiding)Bygatan 27

Vad händer i den ombyggda kiosken på Bygatan 27, mitt emot Per i Viken?

På Bygatan 27 driver Helena Peters sitt företag Carlia Consulting AB.
Mycket av hennes tid går åt till att skapa och fundera ut praktiska lösningar för människor med olika typer av handikapp.

Vilka textilier ska man använda sig av och hur får man optimal funktionalitet? Samtidigt som produkterna ska ge stöd och hjälp ska de vara hanterliga för den handikappade. De ska helst kunna tas på med enkla handgrepp som inte kräver för mycket kraft.
Ett sådant skapande arbete tar plats. Helena startade sin verksamhet i källaren men insåg snart att hon behövde en egen lokal. Så hon började se sig omkring och plötsligt, en dag var den gamla kiosken på Bygatan till salu.
- Jag behövde inte tänka längre. Det var den perfekta lokalen. Och här har dessutom pågått verksamhet i alla tider, ända sedan första delen av 1700-talet. Huset finns faktiskt med på kartor från 1734!
Sedan ett halvår tillbaka finns även Mats Jacobsson i företaget. Han är specialiserad på Cad-Cam teknik och gör tredimensionella ritningar i datorn.

- Det är en allt viktigare kompetens, konstaterar Helena.
Vi konstruerar också skenor och produkter i hårda material. Då är det nödvändigt att ha bra ritningar, så att kunden kan följa tanken och se produkten ur alla synvinklar.
I det lilla huset på Bygatan sjuder det alltså av kreativitet och skaparkraft.

Utdrag ur artikel "Helena för husets tradition vidare"

Tumbandage för bl.a. reumatiker
Tumbandage för bl.a. reumatiker

Tryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3 - 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39