logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 16

Utdrag ur en del artiklar


Viken har en egen kammarorkester

Det är nog inte många byar i Skåne som kan ståta med en egen kammarorkester. Men Viken kan. Och det kan vi tacka vår egen drivande musikentusiast Ingmar Paulsson för. Tillsammans med violinisten och konsertmästaren Zbigniew Schmidtchen vid Helsingborgssymfonikerna kläckte han idén om en fristående kammarorkester i Viken.
Den nybildade orkestern bestående av musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester fick en flygande start med en bejublad konsert i Vikens kyrka under våren 2001. Kyrkan var fylld till sista plats och solist var ingen mindre än hovsångaren Erik Saedén, vars mäktiga och välklingande basbaryton fängslade åhörarna.

Med ekonomiskt stöd av Petterssons familjefond har Vikens kammarorkester genomfört ytterligare en konsert i Vikens kyrka. Nästa konsert blir söndagen den 3 mars kl 17, också den i Vikens kyrka. Under fortsättningen av 2002 planeras ett antal spelningar inte bara i Viken utan också utombys.
Entusiasmen hos de tio musikerna är inget att ta fel på och inte minst lyser ögonen på den "goe" spelmannen Zbigniew Schmidtchen, som nypensionerad önskar något ordentligt att bita i. Också styrelsen ser framtiden an med tillförsikt men som ofta i kulturella sammanhang kan ekonomin bli ett problem.

Vill du vara med och stödja verksamheten är det förstås välkommet. Medlemsavgiften är 100 kronor perår
och kan sättas in på postgiro 24 10 44 - 7
Föreningen Vikens Kammarorkester.

Styrelsens ordförande är Hans A Lindén.
Övriga ledamöter är Stig Ewaldson, Lena Iacobi, Lars G Jönsson, Göran Lindström, Monica Oldsberg, Roland Söderström och Zbigniew Schmidtchen.


Stig Ewaldson Möllor och Möllare i Viken

Möllornas historia är också Vikens

Stig Ewaldson är tandläkaren och arkeologen som också gräver i Vikens historia. Det har han tidigare visat i Byaluren med artiklar om barnen i Viken, prästgårdens historia och sliprännorna.
I Kullens hembygdsförenings årsbok skrev han för några år sedan om pesten i Viken 1711.
Det var en demografisk katastrof. Befolkningen minskade radikalt när massor av människor avled under en tremånadersperiod. 19 av 60 gårdar försvann, berättar Stig Ewaldson.

Nu har han kommit ut med skriften "Möllor och Möllare i Viken", som är ett stycke kvarnhistoria men också säger mycket om byns historia. Folket som haft fiske som huvudsaklig syssla övergick under 1700-talets slut till att ägna sig åt skeppsbyggeri och mer långväga sjöfart. Tiden som följde dominerades av en blomstrande rederinäring och välståndet ökade markant i den tidigare relativt fattiga byn.
Förändringarna medförde en ökad befolkning med fler munnar att mätta än tidigare. Mera bröd behövdes och i den här skildringen kan vi följa hur kvarndriften utvecklades och anpassades efter behoven.

Tidigt märkte jag att det fanns olika syn på historien och detta gällde bland annat Sophiamöllan. Enligt tidigare uppgifter tog det mer än tio år att bygga möllan men nu har jag fått fram dokument som säger att ansökan till Luggude häradsrätt lämnades in i slutet av 1836 och att möllan stod klar på våren 1838.
Sophiamöllan ägnas cirka en tredjedel av häftets drygt 60 sidor. På dessa sidor får man också veta mycket om de första kvarnägarna Anders Nilsson och Peter Lindberg.
Andra möllor som Stig Ewaldson skriver om är stabbamöllorna på fäladen och i Gödstorp, skwaltan vid Swinabäcks gård och vattenmöllan vid Niagarabäcken.
Skriften kostar 150 kronor och kan köpas på bibliotek, i bokhandeln och genom Stiftelsen Sophiamöllan.


Caroline vann företagarnas uppsatstävling

CarolineVikens Företagareförening bildades 2000 och har i dag cirka 90 medlemsföretag. Föreningens uppgift är bland annat att ta tillvara företagarnas intressen och stimulera företagsamheten i vår by. Ett projekt är att stödja ungdomarna i Viken och därför arrangerades vårterminen 2001 en uppsatstävling för årskurs 7-9.
Första priset på 3.000 kronor gick till klassen medan eleven som skrivit uppsatsen fick ett presentkort till Bamses Bodega.
Också andra- och tredje pristagarna blev belönade med pengar till klassresan och presentkort på bodegan.
Den vinnande uppsatsen hade skrivits av Caroline Lundgren, som gick i årskurs 9 och nu studerar vid Kullaskolans samhällsvetenskapliga program.
Uppsatsen har rubriken "Mitt företag i Viken" och återges här i något förkortad version:

"Jag har bott i Viken i hela mitt liv och tanken har många gånger slagit mig - varför inte köpa några båtar och köra över bybor och turister till Helsingör och andra sommarställen? Det finns många i Viken som inte har båt och har möjlighet att åka snabbt och enkelt över till Hornbeck. Jag tror att det skulle vara en bra investering. Jag skulle ha köpt tre snabba smidiga båtar. På båten skulle det vara mycket enkelt med stå- och sittplatser och möjlighet till en pölse med bröd.

Det skulle öppnat upp hela Vikens hamn och det skulle komma mer turister in. Det skulle vara en billig resa så att folk skulle kunna göra det utan att några hundralappar ryker. Om jag fick önska skulle det vara precis som bussarna som går fram och tillbaka till Helsingborg för en billig peng.

Många gånger då man har pratat med folk från andra sidan Öresund har dom ingen susning om vad Viken är och var det ligger. Jag vet att det säkert är många i Viken som inte alls håller med mig och vill att Viken ska förbli den "lilla söta byn" där alla känner alla. Men jag tycker inte att man ska vara så gammeldags. Personligen älskar jag och mina vänner när det kommer turister från andra ställen och hälsar på vår by.

Mitt företag skulle heta "Travel By Sea" och huvudkontoret skulle ligga i en av de små fiskebodarna nere i Vikens hamn. Båtarna skulle ligga längs piren i tre olika färger. Den ena båten skulle vara mörkgrön med svarta snygga detaljer och den andra skulle vara röd med svarta säten och den tredje skulle vara blå med gula detaljer. Båtarna skulle vara mycket väl planerade och ha bra personal som jobbar på dom. Det skulle finnas precis som på bussarna en tidtabell för avgångar och ankomst.

Nu kanske ni undrar hur ska man ha råd med att köra tre lyxbåtar med personal och allt på. Min idé var att Vikens restauranger, affärer, bybor och andra skulle sponsra "Travel By Sea". Alla restaurangerna och affärerna skulle tjäna stora pengar på det. Tänk er själv det kommer turister in för en dag, självklart äter dom någonstans i någon av våra små restauranger.

Så kommer problemet. I Viken har vi inget hotell så det skulle betyda att dom skulle få åka hem igen på kvällen. Det är där en viktig fråga kommer in. Kan vi inte öppna ett hotell i Viken? Hela Kullabygden har något sorts hotell, men Viken har inget alls. Jag skulle vilja att vi byggde ett litet mysigt hotell.

Jag tror att detta skulle bli en stor grej och att hela Viken skulle tjäna på det. Stränderna som vi har skulle göras vid och Viken skulle bli ett sommarparadis som alla skulle vilja komma till. Jag tror att detta kunde göra Viken känt på ett fint mysigt sätt utan att förstöra byn och utan att det ska bli problem.

Alla vi som bor i Viken älskar Viken. Varför inte låta andra älska vår underbara sommarby? Nu är det snart sommar igen och Viken har börjat vakna till. Vem vet, om några år kanske "Travel By Sea" har öppnat."

Caroline Lundgren

Tryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3-4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39