logo

na
 V K B
na
 Paul Jönska Gården
na
 Sophiamöllan
na
 Sjöfartsmuseet
na
na
na
na
na
 Valborgsbålet
na
 Nationaldagen
na
 Vikenfesten
na
 Byaluren
na
na
na
na
na
 Viken Aktuellt
na
 Vikenpromenader
na
 Kort m.m.
na
 Länkar
na
 Hem
na

Byaluren 10

Utdrag ur en del artiklar


Vikens Hamn på 20-talet

byaspacer byaspacer

Postkontoret nerlagt

Vikens hamn på 20-talet byaspacer byaspacer Flickorna på Vikens postkontoret

Vikensonen och segelfartygsexperten Claes-Erik Olsson har skrivit några artiklar om segelfartygens kulturhistoria.
I nr 10 handlar det mycket om när fartygen togs i hamn för vinterförvaring.

byaspacer byaspacer

Postflickorna Eva, Birgit och Gun-Britt blev hyllade på deras sista tjänstgöringsdag i Viken. Nu får postkunderna gå till Jollen och Anette som har inrättat en liten postavdelning i stället.


Vikens hotell - ett stordriftsföretag på 20-talet

 

Vad sägs om ett byahotell med 400 gäster vilka åt tre stadiga måltider per dag?Vikens hotell Ja, faktum är att Vikens hotell på 20-talet serverade mer än 1.200 gedigna flerrätters-måltider om dagen under sommar-högsäsong. Det i sin tur innebar att personalen i Vikens hotellkök varje dag tillagade mer än 5.000 olika maträttsportioner. Man frågar sig hur det var möjligt att bedriva restaurangverksamhet i sådan imponerande storskalighet i en liten by som Viken vid en tidpunkt då kyl, frys, elugnar och arbetsbesparande körsmaskiner etc var ett okänt begrepp!? Ja, därom kan John Johansson i Viken ge besked, ty han var med. Det var nämligen Johns föräldrar som drev Vikens hotell från 1924 till 1948.
Nils Petter maka Edith och sonen JohnJohns far - källarmästare Nils Petter Johansson - med gediget yrkes-kunnande från Helsingborg, gifte sig med Edith, dottern till en tidigare ägare av Vikens Hotell. Till hotellet med trädgård beläget mellan dagens Per i Viken och frisörmästare Göthe Svensson hörde en bondgård med fyra längor belägna tvärsöver gatan (Skjutsgränd) eller bakom frisörhuset. Nils Petter sålde av den till gården hörande marken i Norra Hageområdet, byggde om gården, förvandlade häststallet till ett hållstall (bl a för Hälsingborgs ryttarsällskap), gjorde bostäder åt hotellets talrika personal av övriga byggnader, inrättade ett hönshus, och fick plats med ishus, mangelbod, garage och i ett hörn en svinstia.

Bostäder åt personalen ja, men gästerna då? Hur skulle man ordna för dem? Jo, Nils Petter övertygade och avtalade med en stor del av byns innevånare att under sommarsäsong skulle upplåta sina hus till turisterna för sisådär 2 kr om dagen och själva nöja sig med uthus och annat sämre utrymme. Det var en bra dagsförstjänst och nästan hela Vikens befolkning ställde upp. Andra steget i planen för stordrift var därmed förverkligad. Nu fanns således de yttre förutsättningarna för att ta emot alla dess hundratals sommargäster i Viken. Tredje planen var att på ett attraktivt sätt få gästerna att komma till just Viken och just äta på Vikens hotell. Och nu kommer Johns mor, Edith, in i bilden. Hon hade ansvaret för att locka gästerna till Viken. Hon skrev flitigt brev till häradsövdingar, professorer, friherrinnor, baroner, kända skådespelare (t ex charmören Gösta Ekman) och annat "fint folk". Till de prominenta personer som ej tidigare besökt Viken bifogades en broschyr där gäster lockades med "idylliskt fiskeläge" med "moderna badortslivet sida vid sida om den lantliga och rogivande idyllen". I broschyren påpekades även att ett stort antal badhytter stod till badgästernas förfogande. Och det var ingen överdrift, inte mindre än 85 badhytter disponerade hotellet som för ändamålet arrenderade hela strandremsan ända fram till golfbanans gräns. Marknadsföringen lyckades för gästerna kom i så stort antal.

Stora StrandpaviljongenVid stranden fanns en attraktion som verkligen lockade till sig gäster: Vikens Havsbad, dvs "Lilla Strandpaviljongen" för plats till 200 gäster fram till 1928 då den revs och sedan ersattes med "Stora Strandpaviljongen" med utrymme för hela 500 gäster. På dagtid tjänstgjorde paviljongen som kaffeservering. Det fanns faktiskt ett bageri i bottenplanet på paviljongen och där bakades inte bara för paviljongens gäster utan även för servitriser som sålde fika längs stranden och som en huvuduppgift till själva Vikens hotell som arrenderade hela paviljongen och därmed var självförsörjande på allt bakverk.
Vikens Hotell var som framgår av den enorma kapaciteten, en storarbetsgivare med totalt nästan 50 anställda.


Tryck på den Byalur du önskar läsa

1  2  3-4  5  6  7  8  9  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39